خواص مصرف نعناع فلفلی از دیدگاه طب ایرانی
به گزارش سلامت، نعناع فلفلی که در طب سنتی ایران با نام «سوسنبر» شناخته می شود، طبیعتی گرم و خشک دارد و مدر، خارج کننده کرم شکم، رفع کننده سنگ مثانه و سنگ کلیه بوده و برای تهوع و استفراغ و پیچش روده مفید می باشد.
به گزارش سلامت به نقل از ایسنا، گیاه نعناع فلفلی با نام علمی Mentha X piperita L شناخته می شود. نعناع فلفلی گیاهی علفی، پایا و دارای ساقه هایی بر دو نوع است. برگ های آن پوشیده از کرک است و از کلیه قسمت های هوایی این گیاه بوی معطر و مطبوع استشمام می شود، ولی اگر جویده شود علاوه بر بوی اسانس، احساس خنکی در مخاط دهان به وجود می آورد. رویشگاه امروزی آن اروپا و آمریکا است که اغلب به صورت کاشته شده یافت می شود و در ایران هم کاشته شده است.
بخش مورد استفاده آن برگ گیاه است. اسانس آن اثر رفع اسپاسم روی عضلات صاف دارد. اثرات ضد ویروسی، ضد باکتریایی، حشره کشی، مدری، صفرا بری، رفع کننده نفخ و آرامبخشی هم از آن مشاهده شده است. این گیاه برای رفع مشکلات شبه کرامپی مجاری دستگاه گوارش و مجرای صفرا، رفع مشکلات هضم، و اسانس آن برای رفع مشکلات روده تحریک پذیر، نزله و التهاب مجاری تنفسی فوقانی مفید می باشد. همینطور میتوان به صورت موضعی برای دردهای عضلانی و عصبی از آن بهره برد.
برگ های گیاه نعناع فلفلی در طب مردمی برای رفع تهوع، استفراغ، ناخوشی صبحگاهی (حالت تهوع و ناخوشی در زنان حامله)، عفونت های تنفسی، دردهای قاعدگی و سرماخوردگی مصرف می شود.
بنابر اعلام دفتر طب ایرانی و مکمل وزارت بهداشت، در طب سنتی به نام «سوسنبر» شناخته می شود و طبیعت آن گرم و خشک است. مدر، قاعده آور، خارج کننده کرم شکم، رفع کننده سنگ مثانه و سنگ کلیه بوده و برای تهوع و استفراغ و پیچش روده مفید می باشد. با سرکه و روغن گل برای سردرد به کار می رفته است و ضماد و خوردن آن برای زنبور گزیدگی مفید می باشد. جانشین آن مرزنجوش و بادرنجبویه و مصلح آن گشنیز و کتیرا است.
نعناع فلفلی به صورت دم کرده قابل استفاده می باشد. برای این منظور حدود ۱۵۰ میلی لیتر آب داغ همراه با یک قاشق چایخوری از برگ خرد شده برای حدود ۱۰ دقیقه در فضای دربسته قرار داده می شود. مقدار دوز متوسط مصرفی روزانه برگ ها ۳ تا۶ گرم است. میتوان سه تا چهار بار در روز هر بار یک فنجان چای تهیه شده را در میان وعده های غذایی مصرف کرد. دم کرده را به شکل گرم و نه داغ به صورت جرعه، جرعه مصرف می کنند. اسانس آن هم هیچگاه نباید به صورت معمولی مصرف شود.
به علت اثر قاعده آوری این گیاه، مصرف زیاد آن در حاملگی ممنوع می باشد.
مصرف همزمان اسانس این گیاه با داروهای مهارکننده کانال های کلسیمی امکان دارد سبب کاهش اثر داروها شود. در مورد مصرف آن باید به نحوه مصرف دقت شود. برخی فرآورده های نعناع فلفلی، خوراکی نیستند. در دوزهای درمانی اثرات خطرناک و یا عوارض جانبی از آن دیده نشده است، اما اسانس آن به علت داشتن برخی ترکیبات دارای کمی اثر حساسیت زایی است.
مصرف اسانس نعناع فلفلی در افراد حساس می تواند سبب بروز مشکلات گوارشی مثل دل درد و رفلاکس شود. در دوزهای زیاد و در موارد نادر می تواند منجر به راش های پوستی، سردرد، برادی کاردی، لرزش عضلانی و ناهماهنگی حرکتی شود. در مصرف موضعی هم امکان دارد سبب التهاب پوست شود.
مصرف آن در صورت انسداد مجاری صفراوی، التهاب کیسه صفرا، صدمه شدید کبدی، سنگ های صفراوی و مصرف موضعی بر روی صورت نوزادان و کودکان بخصوص در ناحیه بینی به علت احتمال بروز فلج تنفسی و مصرف خوراکی در حاملگی منع دارد.
منبع: salamatpic.ir
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب