درمان اختلال هاضمه با مصرف گشنیز در طب سنتی
سلامت: درباره ی طبع گیاه گشنیز متخصصان طب سنتی نظرات متفاوتی دارند؛ برخی آنرا سرد و خشک، برخی سرد و تَر و عده ای این گیاه را گرم و خشک توصیف کرده اند که تسکین دهنده التهاب معده، مقوی معده و میوه آن بندآورنده اسهال و کشنده کرم معده است.
به گزارش سلامت به نقل از ایسنا، گیاه گشنیز که با نام علمی Coriandrum sativum L شناخته می شود، گیاهی یکساله به ارتفاع ۲۰ تا ۷۰ سانتی متر است. گل های این گیاه سفید یا قرمز است. منشاء اولیه آن نواحی غرب آسیا، هند و قسمت های شرقی مدیترانه بوده است اما امروزه در اروپا، آسیا و آمریکا می روید. پراکندگی آن در ایران نیز بیشتر در مناطق شمال شرق، شرق، غرب، شمال غرب و جنوب است.
اسانس میوه گشنیز ترشح شیره معده را تحریک می کند و بادشکن و ضداسپاسم است و در محیط آزمایش اثر ضدباکتری و ضد قارچ نیز دارد. کاربرد تایید شده آن برای درمان اختلالات هاضمه و از دست دادن اشتها است.
البته در طب مردمی علاوه بر موارد تایید شده بصورت موضعی برای درمان سردرد، ناراحتی های دهان و حلق، تنفس بدبو و مشکلات بعد از زایمان به کار می رفته اما به اثبات نرسیده است. در طب چینی علاوه بر موارد تایید شده در مراحل اولیه آبله مرغان و سرخک، هموروئید و افتادگی رکتوم (انتهای روده بزرگ) به کار می آید. در طب هندی نیز در درمان خونریزی بینی، سرفه، هموروئید، دفع ادرار همراه با درد، اِدِم، مشکلات مثانه، استفراغ، اسهال آمیبی و سرگیجه کاربرد دارد.
بنابر اعلام دفتر طب ایرانی و مکمل وزارت بهداشت، در طب سنتی نام آن «کزبره» است. طبیعت آن طبق نظرات متفاوت سرد و خشک، سرد و تر یا گرم وخشک است. خواص آن شامل قابض بودن است. تسکین دهنده التهاب معده، مقوی معده و میوه آن بندآورنده اسهال و کشنده کرم معده است. غرغره کردن آب گیاه گشنیز در دهان جهت سوزش زبان مفیدست همین طور گیاه اثر خواب آور، تسکین دهنده سردرد و سرگیجه دارد.
عوارض مصرف گشنیز البته موجب تیرگی چشم می شود. مصرف زیاد آن تباه کننده ذهن و عامل ایجاد فراموشی و غم می شود. جایگزین آن برگ و تخم کاهو و مصلح آن تخم نیم برشت، سکنجبین سفرجلی و آب رازیانه است.
برای مصرف ۱۵۰ سی سی آب جوش را روی دو قاشق چایخوری گیاه له شده می ریزیم و بعد از ۱۵ دقیقه صاف می نماییم. میزان مصرف میانگین روزانه ۳ گرم است که در یکبار مصرف حداکثر یک گرم سفارش می شود. بصورت دم کرده یک فنجان تازه بین وعده های غذا مصرف شود و شکل عصاره آن ۱۰ تا ۲۰ قطره پس از غذا میل شود.
منبع: سلامت
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب