نقش اسیدهای چرب ضروری در باروری
به گزارش سلامت، یکی از مواد مغذی ضروری در دوران حاملگی دریافت اسیدهای چرب همچون امگا ۳ است که برای رشد و تکامل عصبی ضروری می باشد.
به گزارش سلامت به نقل از ایسنا، تغذیه نقش مهمی در سلامت باروری دارد. انواع اسیدهای چرب اشباع نشده مورد نیاز بدن، اسیدهای چرب امگا ۳، امگا ۶ و امگا ۹ هستند. به صورت کلی بدن باید از هریک از این اسیدهای چرب اشباع نشده به میزان کافی دریافت کند، اما نوع رژیم غذایی ما به گونه ای است که بیشتر اسیدهای چرب امگا ۶ را دریافت می نماییم و امگا ۳ کمتر دریافت می شود.
باید توجه کرد که اسیدهای چرب ضروری برای تنظیم کارهای بدن انسان ضروری هستند، اما در بدن ساخته نمی شوند. پیش از این که به نقش اسیدهای چرب ضروری در باروری بپردازیم، بهتر است انواع اسیدهای چرب امگا ۳ که منبع اصلی اسیدهای چرب ضروری هستند را بشناسیم.
امگا ۳ چیست؟
امگا ۳ نوعی چربی غیراشباع و جزو اسیدهای چرب لازم است که برای سلامتی مهم و ضروری بوده و در بدن ساخته نمی گردد. بدین سبب این مواد بوسیله رژیم غذایی دریافت می شوند. امگا ۳ نقش مهمی در بدن همچون کنترل التهاب، سلامت قلب و کارکرد مغز داشته و کمبود آن با کاهش هوش، افسردگی، بیماری قلبی، آرتروز، سرطان و سایر بیماریها ارتباط دارد.
انواع امگا ۳
اسیدهای چرب امگا ۳، چربی های ضروری هستند که فواید و مزیت های فراوانی برای سلامتی دارند. از بین ۱۱ نوع اسید چرب امگا ۳، سه نوع آن بسیار مهم هستند که شامل EPA، ALA و DHA هستند. ALA غالبا در گیاهان یافت می شود. EPA و DHA در غذاهای دریایی مثل ماهی چرب یافت می شود.
ALA یا آلفا-لینولنیک اسید معمول ترین اسید چرب امگا ۳ در رژیم غذایی است. این نوع اسید چرب در غذاهای گیاهی یافت می شود و پیش از آنکه در بدن مورد استفاده قرار گیرد، باید به EPA یا DHA تبدیل گردد. این فرآیند تبدیل در انسان ها کاربردی و موثر نیست و فقط درصد کوچکی از ALA به EPA و حتی مقدار اندکی به DHA تبدیل می شود. ALA در سبزیجاتی مثل اسفناج، کلم پیچ، خرفه، سویا، گردو و دانه های چیا، بذرک و شاهدانه یافت می شود. روغن برخی دانه ها مثل روغن دانه کتان و روغن هسته انگور (کانولا) غنی از ALA هستند.
EPA یا ایکوساپنتانوئیک اسید، اسید چربی است که التهاب را کم می کند. مطالعات نشان می دهند که روغن ماهی که غنی از EPA و DHA است، می تواند علائم افسردگی را کم کند. یکی از مطالعات که روی زنان یائسه انجام شد، نشان داد که EPA می تواند دفعات گرگرفتگی دوران یائسگی را کم کند. EPA و DHA در غذاهای دریایی مثل ماهی چرب و جلبک یافت می شوند. بنا بر این به این اسیدهای چرب، امگا ۳ دریایی گفته می شود. بیشترین مقدار EPA در ماهی سالمون، شاه ماهی، مارماهی و میگو یافت می شود. محصولات و فرآورده های حیوانی که با علف تغذیه شده اند، مثل لبنیات و گوشت هم حاوی مقداری EPA هستند.
DHA یا دوکوزاهگزانوئیک اسید هم یکی از اجزای تشکیل دهنده پوست و شبکیه چشم بوده و برای رشد و کارکرد مغز در کودکان و بزرگسالان حیاتی و مهم می باشد. کاهش سطح DHA در بزرگسالان و سالمندان با صدمه به کارکرد مغز و شروع بیماری آلزایمر ارتباط دارد. DHA می تواند اثرات مثبتی بر بیماریهای آرتروز، فشار خون بالا، دیابت نوع ۲ و برخی سرطان ها داشته و با پایین آوردن سطح تری گلیسرید و کلسترول بد یا LDL می تواند سلامت قلب را تقویت کند. DHA به مقادیر زیاد در غذاهای دریایی مثل ماهی چرب و جلبک یافت می شود.
اسیدهای چرب و بارداری
اسیدهای چرب ضروروی در طول بارداری، برای رشد مغز، چشم و قلب نوزاد بسیار مهم هستند و از زایمان زودرس پیشگیری می کنند. EPA برای رشد سیستم گردش خون سالم ضرورت دارد. DHA برای سیستم عصبی مرکزی سالم مهم شمرده می شود.
اسیدهای چرب ضروری با تنظیم هورمون های بدن، افزایش مخاط دهانه رحم، افزایش تخمک گذاری و بهبود کیفیت رحم با افزایش جریان خون به داخل اندام های تناسلی به باروری کمک می کنند. سطوح پایین DHA با افسردگی و سایر اختلالات و مشکلات سلامت ذهنی ارتباط دارد. در طول حاملگی کمبود DHA ممکنست با تولد نوزاد نارس، وزن نگرفتن جنین و بیش فعالی در کودکان در ارتباط باشد.
بنابر اعلام دفتر بهبود تغذیه جامعه وزارت بهداشت، یافته های تعدادی از تحقیقات انجام شده بر روی اسیدهای چرب و باروری، حاکی از آن بوده است که مکمل امگا ۳ می تواند یک عامل امکان پذیر و ارزان برای درمان ناباروری باشد و احتمال آبستن شدن یک زن را افزایش دهد.
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب