نقش پروتئین در سلامت بدن

نقش پروتئین در سلامت بدن

سلامت: نقش پروتئین در رشد و نمو، تشکیل و حفظ عضلات و استخوان ها، سیستم عصبی، ایمنی، خون رسانی، تنفس، گوارش و تمام کارهای حیاتی بدن بسیار اهمیت دارد.


به گزارش سلامت به نقل از ایسنا، پروتئین ها جزو سه گروه اصلی مواد مغذی محسوب می شوند که حیات انسان ها به آن وابسته است. پروتئین ها، مولکول های درشتی هستند که مانند یک تسبیح که از دانه های کوچکتری تشکیل شده، از واحدهای کوچک تری به نام «اسیدآمینه» تشکیل شده اند و به دلیل داشتن عامل نیتروژنی از دو گروه دیگر کربوهیدرات ها و چربی ها متمایز می شوند. پروتئین ها، نقش های بسیار متنوع و مهمی در بدن ایفا می کنند؛ سلول های بدن برای ادامه فعالیت خود به پروتئین ها وابسته هستند.
رشد و نمو، تشکیل و حفظ عضلات و استخوان ها، سیستم عصبی، ایمنی، خون رسانی، تنفس، گوارش و تمام فعالیتهای حیاتی بدن به پروتئین وابسته است. پروتئین های بدن از مجموع ۲۱ نوع اسیدآمینه تشکیل شده اند که بدن می تواند فقط ۱۳ نوع را تولید نماید و هشت مورد باقیمانده باید از راه مصرف موادغذائی تأمین شود. هشت اسیدآمینه ای که بدن تولید می کند با نام «اسیدهای آمینه ضروری» شناخته می شوند. مواد غذایی حیوانی، بهترین منبع برای دریافت پروتئین کامل هستند؛ پروتئین کامل تمام هشت اسید آمینه ضروری را دارد. همینطور «پروتئین های غیرکامل» که بیشتر منبع گیاهی دارند، فقط دارای برخی از این اسیدآمینه ها هستند.
عدم دریافت کافی پروتئین با مشکلاتی مانند عقب ماندگی رشد، ضعف بدن، افزایش مبتلا شدن به عفونت ها، تحلیل عضلات، ریزش مو، کاهش یادگیری، کم خونی و موارد دیگر همراه می باشد. کمبود پروتئین فقط در افراد کم وزن و لاغر به وجود نمی آید، بلکه افراد با اضافه وزن که الگوی غذایی پرچرب و پرکربوهیدرات بدون توجه به منابع پروتئینی را داشته باشند هم در معرض کمبود پروتئین قرار دارند.
به منظور تأمین پروتئین مورد نیاز بدن، منابع پروتئین باید شناخته شده و در برنامه غذایی لحاظ شوند. منابع حیوانی شامل انواع گوشت ها، لبنیات و تخم مرغ می شود؛ محدودیت هایی برای مصرف گوشت بخصوص گوشت قرمز به دلیل داشتن چربی اشباع، کلسترول و افزایش ریسک بیماری های قلبی عروقی باید در نظر گرفت.
بنابر اعلام دفتر بهبود تغذیه جامعه وزارت بهداشت، حبوبات و سویا هم از منابع خوب پروتئین های گیاهی محسوب می شوند؛ به دلیل ناکامل بودن پروتئین های گیاهی، ضروری است پروتئین هایی از این دست را با یکدیگر مصرف کرد تا از کفایت اسیدهای آمینه اطمینان حاصل شود. به صورت مثال، حبوبات را میتوان با غلات یا غلات را با لبنیات ترکیب کرد؛ در نتیجه یک وعده عدس پلو یا ترکیب نان با ماست وعده کاملی از نظر پروتئین است.
ضروری است که آموزش های لازم در زمینه تنظیم سبد غذایی خانوار با هدف دریافت کافی پروتئین ها، با عنایت به توان اقتصادی خانواده ها، بخصوص در ارتباط با کودکان، سالمندان و زنان آبستن مورد توجه قرار گیرد.




منبع:

201
5.0 / 5
1403/07/19
12:43:27
تگهای خبر: آموزش , بهداشت , بیمار , بیماری
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۳ بعلاوه ۳
سلامت